Followers

Thursday, January 12, 2012

TIPs & TRIP Ke Singapore

Assalamualaikum & Hello All Readers,

Harinie kite cerita all about Singapura. Aku tau ramai yang nak pergi ikut jalan darat tapi tak tahu nak buat langkah pertama ! So jom aku permudahkan langkah anda ! Yeah


Perkara yang perlu  :

Passport : 

Dua tahun Rm100 je dan skang buat passport sekejap je siap kalau korg tercongok
kat Imegresen tu pkl 7 pagi! confirm pkl 8.30 siap

Kereta     :

Penuh penumpang  satu kete lagi bagus.senang nak tong2 minyak & tol.aritu aku gerak masuk highway bangi sampai ke Danga bay johor bharu. Minyak lebih kurang dlm RM60 ke RM70 la skali pegi. Tol Lebih kurang Rm 40. so total pergi -  balik RM180. Gerak masuk Highway bangi pukul 4 pagi smpi Danga Bay lebih kurang pkl 8 pagi lepas berhenti kat perhentian pagoh tuk solat n sarapan. 

Hotel  :  

Aritu aku stay kat Danga Bay. kalau nak masuk singapore mmg kene tido area nie. dekat skit nak bergerak kesana. Hotel pilihan KOZI Hotel berdekatan Tune Hotel. (Idea hasil blog Janggel) RM138 satu malam. Muat 3 org (1 katil Queen 1 Single Bed). SELESA habis.

Macam mana nak masuk singapore?

Cara Pertama :

kalau korg stay kat kozi hotel nie. korg ble jalan kaki je ke Tune hotel tu. Kat hotel tu ade sediakan Bus Agen  pergi balik ke singapore RM15 sehala & RM 25 Dua hala. Timing die pkl 7.30 pagi & 10.30 Pagi  dan dijemput disingapore pkl 7.30 mlm & 10.30 malam. korg booleh pilih nak balik pkl bape mengikut kekosongan. diorg akan hantar korg kat KRANJI kat situ korg boleh amik MRT (tren ala2 LRT kat Malaysia) dan pergi kemana yg korg suka !

Cara kedua :

Korang boleh drive dr hotel tu ke Bus station di Larkin. Parking kat Larkin tu aku kene RM 2.00 je sehari.Lebih kurang 10 minit dari Hotel. kat situ ade banyak bus angkut yang boleh bawak korang masuk ke singapore. Tambang berbeza2 dr RM1.80 ke Rm 3.00. pilih la mana yg korg suka..Feveret bus nama die SBS. die akan bawak korang terus ke KRANJI. .then take la MRT.

Tp masa aku pergi aritu aku naek bus Singapore Johore Express. tambang RM3.30 mahal sikit tapi die terus bawak ke BUGIS. Tempat wajib kalau gi singapore. Dah round2 Bugis tu korg boleh je naek MRT Bugis n pergi ke tempat2 seterusnya. Dari Kranji juga boleh ke Bugis naek MRT. 

Cabaran :

Hahaha...korg akan melalui 2 imegresen....Malaysia & Singapore. time nie korg kene mcm explorace skit...jangan nak terhegeh2 sbb nnt ramai org dan korg kene kejar bus yg korg naek td. kalau lambat tinggal...hahaha..tp jgn nangis..korg masih boleh tunggu bus yang sama nama dan naek..tp kene tungguuuuu la...tp x de la lama sangat. tp kalau korg naek agen diorg akan tunggu korg! yang naek bus kat Larkin tu je kene laju skit. Jangan Lupe bawak PEN ! nnt kene isi borang nak masuk singapore tu. Bengang je aku aritu pen x de..jenuh nak tgg giliran nak pki Pen Pinjam. akan ada dua kali turun naek bus ! kalau korg nak masuk lagi singapore esok! jgn lupe curik skit borang Imigresen tu. senang nak isi kat hotel je .

Tempat menarik :

Korang kene pastikan korang ade Map Singapore tu. aritu kwn aku dapat kat Bugis. senang skit nak merujuk ke tempat2 menarik. aku share skit tempat menarik yang aku gi haritu.

Bugis :

Area nie menarik ! die ade banyak jualan Street punye style. Yang aku nmpk ade Malay Street..yang laen x sempat nak Catat! ade gak kawasan2 macam Petaling Street. kawasan nie mcm KL la senang cite. Bangunan2 die pun cantik2. Mall pun banyak kat sini.

Orchad Road /Dobi Gauth :

Kat sini terletaknya Plaza Singapura....kat sini banyak tempat menarik! tapi aritu tak sempat nak explore abis..Rugi2..harus repeat nie!

Raffles Place :

kat sini la terletaknye Merlion Park. kene jalan skit dr tempat tu. View bandar OTW ke Merlion park nie cantik2...kat sini la tempat Singa Pancut air tu....huhuhuhuhu

Sebenarnye banyak lagi tempat menarik kat Singapore nie... Pulau Sentosa tak sempat jejak aritu sebab dah terlampau penat! penat drive x ilang terus masuk Singapore! haha...Panas yang amat aritu..

Kat bawah nie antara tempat menarik yang ko boleh terjah kalau masuk sana =) standby duit ja nak byk tiket MRT..

Yang menariknye..tiket MRT yang kite beli selepeas digunekan boleh di Refund dan akan dikembalikan 1 Dolar kepada anda! best wo maen refund2..haha....Kalau korg mls nak beli tiket banyak2...boleh beli kad ala2 touch n go kat sana..senang ! beli...topup secukup rasa dan gunelah sepuasnya tanpa beratur nak beli tiket !


Macam Mana Nak Balik ??

Selepas puas berjimba...smua dikehendaki pulang ke Kranji ..kat situ korg boleh amik bus tambang..aritu aku kene bayar RM3 ..duit Malaysia pun ble gune nak bayar tambang balik Johor tu...

Kalau korg dah amik BUs Agen..tunggu la smpi diorg amik...

So korg akan kene melalui dua kastam lagi! sile ulang cara diatas..cume tak perlu isi borang..tp korg dikehendaki pulangkan kad yang diberi oleh Kastam semasa masuk ke Singapura..Sile jangan HIlang! naya nnt...

SELAMAT MENCUBE....insyaAllah tak sesat.....Kalau berjaya tips nie bgtau aku k..

Enjoy Edisi Pengembaraan dibawah.....





THE END.....................Nanti aku sambung Edisi USS Pulak ! Excited...Bye

Click sini untuk membaca entry 

Singapore ll Universal Studio Singapore 
Singapore ll Garden by the bay (New Attraction)

6 comments:

Tsu Miy Chan said...

aminnn~ cecepat upload pasal USS.. nak tau.. nak tauu~ me tgh plan nk g sana.. ^_^

Hang Dhamin said...

hahahhaha....sebentar dong..akan diusahakan ! weekend nie bakal disiapkan...

Yus said...

nice info and nice pic... hmm thanks bagi tahu tentang Kozi Hotel.. nampak cantik compared than tune hotel yang konon nya "affordable" :0

Hang Dhamin said...

Yus...hahaha...itu la...dekat je pun..so boleh pilih mana2 nak duduk

Miss Joyce said...

Hello Every one out here!!
I want to share my testimony and my happiness with you all in this site, last year my husband left me for another woman in his working place and he abandon me and my 2kids, everything was so hard for me because i love him so much, so i saw the testimonies of Dr.Ekpiku how he has been helping ladies in getting there husband back so i contacted him and he help me to cast a return spell for my husband and in 3 days my husband left the other woman and he come back to me with so much love and caring. i will never forget this help that Dr.Ekpiku gave to me and my children.if you are here you need help to get you lover back you can contact him through this email Ekpikuspelltemple@live.com, i am proud to be on his testimony page.

nining handayanis said...

enak ya liburan ke singapore
kapan ya bisa kesana...