Followers

Monday, April 16, 2012

Trip & Tips ll AIR TERJUN CHILING

Assalamualaikum ..

Lame gile tak Update cerite berjalan - jalan.....skali nak Update pitam terus ! Lupe jalan cerita..haha...Kali nie JOm Kite Bercerita Pasal Air Terjun Chiling 


Lame dah aku bercite - cite nak kesini..tercapai jugak hajat bile ade geng yang menyahut Cabaran ! Yahooo...


Jadual Perjalanan :

KL Sentral ----> Ulu Yam ----> Batang Kali -----> Kuala Kubu Baru -----> Chiling Waterfall

* Bergerak dari KL Sentral pukul 7.45am dan sampai @Chiling dalam pukul 9.30am sbb ikut jalan KG kan...

Yuran Pendaftaran :

RM1.00 Perperson 

Cerita Chiling :

* Chiling nie sebenarnye terletak berdekatan Fraser Hill..Kalau OTW ke Fraser Hill tu mmg akan nmpk laluan masuk die belah kanan jalan ! Parking yang disediakan limited...mmg kene parking tepi jalan.

* Untuk sampai ke Air Terjun Chiling..kite dikehendaki untuk Trecking selama 45 minit ke 1 jam dan terpaksa meredah 6 Checkpoint yg membawa maksud kene meredah 6 sungai.......TERBAEK! 

* Para peserta dikehendaki untuk menjaga beg masing2 dari basah sbb ade sungai yg kene redah tu had pinggang lelaki ...klu perempuan tu had pusat la kot ...digalakkan pakai kasut!

* klu nak Ehem2 hajat besar baeklah buang siap2 kat kaunter pendaftaran tu ade toilet....sbb kat atas tu x de toilet ! naya ooo nak membuang dlm hutan banat!

* Bawak le makanan ape yang patut sahaja supaya memudahkan perjalanan ! jgn le smpi angkut periuk belanga mcm nak camping kat sungai congkak! naya nak trecking nnt...tp klu stakat nak mandi kat area bawah tu boleh la bawak tikar + kemah dan sebagainye...

* Digalakkan untuk trecking pagi2 sbb klu dah masuk tengah hari ramai gile org kat atas tu...! xbest ! sbb waktu aku smpi atas tu pkl 10.45am..cume ade bebrapa org je! boleh conquer tempat mandi ! 

* bawakle roti..Ble bagi makan Ikan 

k sekian tips kali nie.......Slamat mencube.....





THank : BARD ll CAOL ll ERRy & Ain.....Next time plan lagi =)

Entry : AIR TERJUN LEPOH 

2 comments:

Muhammad Khairuddin Lim said...

Tq. Plan nak pi sini.

Julia Tarmidi said...

salam singgah dan follow.

yg kata mandi kt bawah tu, best ke camping kt situ?