Followers

Wednesday, May 16, 2012

Awesome Perth - Western Australia Episode 1

Assalamualaikum,


Fuhh ! Banyak Maklumat Nak kene keluarkan nie...Hilang ingatan kejap sebab banyak sangat hal berlaku sepintas lalu...Ingat nak Update Blog Gambar je ! Tp ade pulak member suruh Update detail supaya senang nak rujuk ! Mane yang termampu je la yer....Kalau nak lagi detail bace Blog kwn aku Janggeltrekking Kalau die dah Update..die pakar skit bab2 bercerita nie...........Pemenang Award Blogger terbaek Malaysia la katekan ! hahaha..Tahniah Bro !
                           
                            START
PERTH : 10 - 15 May 2012

Tiket :


Nak dijadikan cerita tiket aku beli berharga RM 565 (return) murahkan..sbb aku beli setahun yang lepas masa AirAsia Promosi tiket RM1 haritu..sbb tu lah murah! mmg perlu kesabaran yang tinggi la klu nak pergi! Setahun tu tunggu.hahahaha


Eta :


Sebelum masuk ke sini korang kene buat ETA yer. Mcm Visa tu. ETA diperlukan selain Passport 


Link ETA :
EasyETA


Peserta :


6 Orang ll Shahrin ll Mimie ll Ayu ll Shaz ll Aini & Aku


Rate :


1 Dolar = RM3.15 -  RM3.20 (Rate time aku pegi)


10 May 2012 


LCCT - Airport Perth


Flight Pergi Pukul 11.50 Malam, Perjalanan mengambil masa 5 jam 30 minit dan waktu disana sama seperti waktu di Malaysia, kitorg mmg dah book makanan dalam flight sbb takut bile sampai sana nnt lapar dan susah nak Cari Makan ! Menu Pilihan Nasi Lemak Pak Naser ..Sedap jugak rasanye ! Layan.


Setibenya disana pukul 5.30 pagi kami dijemput oleh haji Yon (Kenalan kawan aku) Hj Yon banyak membantu dr awal kami sampai sehingga urusan Sewaan kereta. Terima kasih Haji Yon ! Excited gile oi! Cuaca kat sana Sejuk. 11-22 darjah celcius. memang diluar jangkawan! sik baek bwk Baju sejuk.Maklumla bulan 6 dah nak masuk Winter kat sana.


Kalau anda suke bergambar sile jangan tinggalkan beg anda tanpa tentu arah ! nanti hilang nnt! macam ade org tuuuuuuu..hahaha ! sik baek jumpe ! Alhamdulillah







Kings Park & Meeting of Two Rivers


Selesai urusan di Airport kitorg terus dibawa ke Kings Park oleh HJ Yon otw ke tempat amik kereta. Kat situ kitorg layan SUNRISE. Tenang jiwe rasa..Hijau jer shooting kejap kat situ dan terus kami dibawa ketempat bertemunya dua sungai. Kat situ jugak terletaknye pokok berusia 750 Tahun! Gebu siot pokok tu...







Northside Car Rental 


Selesai berjalan2 seperti diatas. Kami dibawa ke tempat sewaan kereta ! Weehuuu...Sape la mangse kene drive yer...hahahha..masing2 mule lah pandang ke kiri ke kanan wat2 x paham ! bengong. haha...Kitorg sewa kereta Kia Karnival..Berbaloi sewa kereta nie ! Besar dan selesa...Sbb tu sape masuk dlm nie rase nak tido jer.......terutama Ayu..eh terbocor rasie plak!


Tempat sewa : Marangaroo


Harga sewa :


Disebabkan kereta besar & Selesa harganye mesti lah besar & mahal jugak yer...huhu..
3 hari = 300 Dolar (RM 960) ! tp yang lebih pitam kene bg deposit 500 dolar ( RM1600). so terpaksa la bayar pki kad kredit  kwn2 yg kaya ! hahahaha


GPS 
10 Dolar Sehari 


Kilometer : 


Untuk tempoh 3 hari tu kami dibenarkan pergi sejauh 300 KM sahaja ! Dem.... 1 KM berikutnye di Charge 0.33. so klu korg rasa nak sewa kereta carilah yg unlimited KM. lagi berbaloi! tp kete tu jd mahal skit lah. time kitorg sewa kitorg x tau...kitorg pakai smpi lebih kurang 1072 KM klu x silap sbb tempat2 menarik kat sini jauh2 ! Penat jugak la duduk dalam kereta tu! tp ENJOY bagi yg bukan drebar..kikiki...Sik baek aku First day lagi dah cop jd drebar..so the next day dah boleh rehat =))))))) Good Strategy..haha. so KM yang lebih tu nnt die tolak le dr deposit tu.


Minyak :


Total penggunaan dalam 210 dolar (RM 672) untuk 3 hari.


Lesen & Peraturan :


1.Lesen Malaysia dibenarkan untuk memandu di Australia
2.Penggunaan Seatbelt depan & Belakang adalah wajib. Kalau tak akan disaman.
3.Kat sana dekat Traffic Light x boleh UTurn yer. nnt kene saman.
4.Tempat memandu sama je macam Malaysia.so seang nak bawak.
5.Sile Sewa GPS (naya sesat nnt).
6.semua pemandu sini ikut had laju yg ditetapkan. sbb banyak speedtrap.dasyat gile !






Caversham Wildlife Park


Selepas amik kereta terus pecut ke sini sbb nak kejar Show pukul 10.Sesat barat jugak la nak kesini sbb masih cube memahami rentak jalan kat sana ! sik baek de GPS walaupun kengkadang Guna Pun Sesat ! Pui...excited nie maklumla first time nak tgk Koala & kangaroo depan mata...Gile x teruja ! baru aku tau Kangaroo itu jinak! Cool
fee : 23 Dolar ( RM 74 )


Mahal jugak nak masuknye tapi berbaloilah...bile lagi nak rasa bergambo dgn kangaroo ! huhu






Fremantle 


Selesai di caversham kitorg terus ke sini...dekat je kurang sejam boleh sampai kalau x sesat ! hahahaha...doa la GPS x gila! ble stress klu GPS gile...


kat sini building die menarik - menarik semua nya...kat sini jugalah tempat bershopping paling best ! huhuhuhu.


Kat sini korang wajib beli smua bende yang korg nak. klu kat tempat laen Mahal ! korang kene cari EShed Market. Kat situ lagi murah. berdekatan laut. Kat situ ade kedai Singaporian & Indonesia yang berniaga barang cenderamata! siap bleh tawar lagi tanpa tergeliat lidah nak speaking ! best tokkk....


Kat sini jugak terletak Kedai makan yg best ! tu nnt aku cerita laen..sbb gi situ hari laen...hehehehe...









Cervantes 


Selesai Shopping kitorg terus bergerak ke sini sbb Hostel terletak disini! lagipun tempat nak pergi esok area berdekatan sini ! Perjalanan ke sana mengambil jarak 245 KM ( 3 jam lebih perjalanan) . Mak ai gigih nak drive ke sana. Jalan ke sana amat membosankan .Lurus je x de belok2 dan gelap! fuyooo....


Kat Perth PKl 5.30 ptg die dah gelap macam Maghrib...kedai2 jualan kat sini kebanyakannye tutup pukul 5.30 ptg termasuk Pasaraya. MMg pekan mati...so berehat je la kat Hostel rehat2..lgpun penat sgt sbb x rehat2 bile turun dr flight ! 


Maklumat Hostel


Cervantes Lodge Backpackers

Dormitory Room 
6 pax : AUD 30/person
Check in pukul 1ptg ll Check Out pkl 10 pagi 










Goodnite......Till then...Assalamualaikum =)) to be continue...EPISODE 2














10 comments:

Farikica said...

dah balik dah ke...? best tak.? by reading yr entry, memang nmpak mcm enjoy sangat...ya, aku pon ingat pokok kat king's park tu... kayunya licin gilakan...?

Danny / John said...

hello hello blogwalking!

teringat pulak cervantes lodge. sbb takde org sgt stay situ. mcm kami yg punyaaa! hahah

Hang Dhamin said...

Farikica : aah dah balik 15 mei aritu........best gile kat sana! fuhh...aah pokok die licin!

Danny : aah mmg x de org pun time kitorg pergi..tp elok gak tu sbb bilik air xde pintu....huhuhuhu

Farikica said...

Aku pon x sabar nak berangkat ke oz gak nih...he..he...

Hang Dhamin said...

Faricika.....aik kali nie gi mana pulak?

Farikica said...

Aku nak ke GC..he..he... naik roller coaster...keh..keh...

Hang Dhamin said...

untung la gi GoldCoast !argh jelesss ..nak cek AA jap! hahaha..meroyan

bard kaki pulau said...

Mahira holiday homes and car rental pty ltd. Org islam malaysia 0123360098 harga berbaloi ,rumah superb ,service thumb up

rieana said...

Assalam...leh dpt contact no hj yon x sbb sy dh emel almost a month tp xde reply pun...nk g dlm masa terdekat ni..
tq

rieana said...

Assalam...leh dpt contact no hj yon x sbb sy dh emel almost a month tp xde reply pun...nk g dlm masa terdekat ni..
tq