Followers

Thursday, September 13, 2012

GOKL CityBus - Its FREE

Assalamualaikum,

Nampaknye Si MALAS telah menang kali nie ! Blog berabuk lagi ! maafkan patik penunggu gua ! Makan & tido lebih menjadi priority di bln nie...tapi untuk mengelakkan cerita nie menjadi Basi ! aku gigih nie taip walaupun mata separa terkatup #JanganNakDramaSgtLa.

Kembali ke topik asal ! Bende yang bakal menjadi Kebanggaan Malaysia Di mata Pelancong & juga warga Malaysia. dan macam tak sangka bende yang aku banggakan diluar negara kini berada Malaysia.

FREE SHUTTLE BUS @KL LUMPUR

Service bus percuma nie aku mula rasa masa aku travel di Perth satu ketika dahulu. Rujuk sini > Perth City . Disana bus ini dikenali sebagai Cat Bus tp di Malaysia kite seru sebagai GOKL. Seperti dimaklumkan kepada kami Bus ini akan terdapat 4 laluan utama. RED, GREEN, PURPLE & YELLOW. Tapi untuk permulaan Laluan Purple & Green dibuka terlebih dahulu. lagi 2 laluan akan dibuka dalam masa terdekat.

RUJUK PETA dibawah untuk mengetahui laluan yang di lalui.




Macam Mana Boleh terjebak dlm GOKL nie. Duta kah #BudgetRetisLagi ?? 

Untuk Menambahkan Populariti Service yg ditawarkan oleh GOKL nie ( Diorang Target Menang Bus Paling Polular kat ABP tahun nie) maka mereka - mereka telah sudi menjemput semua Photographer Tersohor  yang berada berdekatan menjoin majlis pengenalan Bus nie. Maka Terjoinlah hamba atas ajakan kawan ! PKL 7 dah terpacak dekat CM. ko Mampu bak kata Cekwan.

BIAR GAMBAR BERCERITA

Scene 1:

Seawal 7.30 pagi kaunter pendaftaran dibuka ! Maka dapatlah sipeserta2 baju percuma mengikut laluan yang dibuka ! Purple & Green. merontan2  aku nak baju warna Purple ! tp Hijau jugak yg dibagi ! Streesss sebentar! haha. disebabkan aku Hensem  redho. aku pki jugak ! Baju free jgn nak demand sgt lah! Terima kasih penaja. Baju design Smart! tq belanje breakfast skali !


KDT PHOTO : AINI
7.30 PAGI LIVE FROM BLACKBERRY
Scene 2 :

Start Pkl 8.30 pagi kitorg di Breeze  diperkenalkan berkenaan GOKL & STREET PHOTOGRAPHY (Pendekatan yang dipilih untuk Promosi GO KL kali ini). tapi disebabkan jiwa aku x seni sangat . maka x berape nak street la gamba2 aku ! Redho je la penganjur dpt peserta mcm aku nie.

Pkl 9 lebih kami dibawa untuk mencuba service yg dtawarkan ! teruja sbb dah lama x naek Bus dan teruja sbb tak payah pening pikir bape tambang bus & takut x de duit kecik! kali nie naek penuh yakin. Mcm bus ini Ana Rafali yang punya.

Untuk percubaan Pertama kami dibawa mengikuti Lane Purple. Untuk acara bebas baru kami menerai Lane Green. sambil  mcam org x tentu arah mengambil gambar bus & Busstop! haha. Perkhidmatan nie setiap 5 minit tu. Best kan. Klu x jem lah. lgpun tujuan utama khidmat Bus nie nak membaik pulih sistem pengangkutan awam kat KL nie dan menggalakkan orang menggunakan Perkhidmatan awam. So jom la Supprort ! Siap ade free WIFI dlm bus. 


KDT PIC : WAN MAD
KDT PIC : WAN MAD

Scene 3

Peserta diberi masa untuk sesi mengambil gambar sehingga pkl 12 tgh hari ! sebelum sesi PhotoSubmission untuk sesi Comment&Critic. Mak datuk seram ! terus aku x hanta gambar2 yg aku amik! haha. sik baek ramai! maka peserte diberi peluang untuk hantar Pic by FACEBOOK. Good. bleh la ak menelaah pic yg x seberapa itu.


KDT PIC : ABE BOBBIE
KDT PIC : ABE BOBBIE
KDT PIC : ABE BOBBIE
KDT PIC : ABE BOBBIE

C&C TIME........!!

Scene 4

15 minit sebelum sesi berakhir aku terpaksa cabut sbb dah janji nak ke OpenHouse member #JanjiDiCapati. So plan nak smpi pkl 3. pkl 3.30 baru smpi ! sik baek rumah kwn penuh. xde la die menunggu depan pintu tgg kitorg smpi ! TQ ZIRA. Satay Goreng sedap.



Scene 5

Pulang dan berdengkur kur kur...Visit FB GOKL CityBus for more info : goklcitybus

11 comments:

R.a.W | Ramble and Wander said...

This is really cool. I read about it recently and plenty of tourists are already excited about the service & the free WiFi. I'm definitely going to try this the next time I'm in KL. Hopefully the frequency & level of the service can be maintained throughout the year.

cik sophia kirai said...

LIKE..

Hang Dhamin said...

R.A.W AKA Tokeh Kurma ( Merujuk kepada Chawanna)

haha...mmg cool gile ! harap2 tiada vandelism berlaku didalam bus itu. sbb sedih tgk HopOn - Hop Off kl yang semakin tak terjaga dan alatan didalamnya yg tidak berfungsi. harap tidak terjadi dekat GOKL CityBUs.

Hang Dhamin said...

Cik Phia : LIKE LIKE LIKE.........Sila Try !

zette said...

mmg free ke bas nih? sesapa pun boleh naik??? terkonpius jap makcik~

Hang Dhamin said...

zette...free jer....smua org boleh naek !

m.u.l.a.n said...

wohhooo... tqs for d info..

Hang Dhamin said...

welcome Mulan

Zara AB said...

Awesome! Gonna try one of these days. :D

Anonymous said...

saya naik bas itu tadi,tapi tak ada signal wifi pulak. kemudian satu peristiwa yang memalukan saya kerana pemandu bas tu naik angin dengan pelancong yang masuk ikut pintu belakang, habis dimaki nya pelancong pelancong itu, ini patut dibetulkan oleh pihak pengurusan bas itu , beri pemandu bas itu kursus untuk bagaimana berinteraksi dengan manusia, tak boleh ke pemandu tu cakap dengan kepala yang kool atau pun ditulis di pintu bas itu supaya naik ikut pintu depan.

Satu lagi warna bas ni buat saya konfius juga kerana green line itu warna ungu bas nya, kenapa tak diwarnakan hijau bagi green line dan warna ungu bagi bas purple line tu. sekian.

Hang Dhamin said...

Zara : cube...cubeeee....

Anoy : boleh complain kat fb die

https://www.facebook.com/goklcitybus

pasal warna bus tu rasanya tak perlu ikut warna sbb susah nnt die nak rotate bus untuk tukar laluan hari2 kemudiannya. Cukuplah kalau ade petunjuk yg boleh nmpk dr jauh bus tu line ape =)))