Followers

Friday, November 4, 2016

(RM 1500 All In) BAJET & ITINERARY SAPPORO JAPAN (4 HARI 3 MALAM)

(RM 1500) ITINERARY SAPPORO JAPAN (4 HARI 3 MALAM)

Sejak aku keluarkan Itinerary Osaka & Kyoto haritu ramai pulak request nak Itinerary Sapporo yang aku pergi haritu. Ramai orang Malaysia yang suka pergi Japan rupenya. Aku tengok feedback dia lain macam haha. Since winter pun dah merapatkan diri. Aku memang suggest sesiapa yang nak merasai heavy snow untuk pergi ke Sapporo Japan. Memang pilihan yang tepat . Tapi aku pergi tak lama. 4 hari je. Dengar macam sekejapkan. Tapi kenangan tu ingat sampai sekarang. Ini merupakan pengalaman pertama aku bersama salji. Excited die memang lain macam.

Cost :


· Tiket Air Asia : RM 500 Return

· Luggage 20kg + 20 Kg (Retun) = RM 178 / person

· In Flight Meal : RM 30 (Return)

· Wiyo Wifi : 5 Hari = RM 60/4 = RM 15 / Person

· Insurans AXA : RM 17 / Person

· Hotel : Hotel Relief Sapporo Susukino (Booking.com) RM 245 ( 4 hari 3 malam) 

· Foods (Brahim/Meggi & DLL ) for 4 days : RM 50 /Person

· Total Cost day 1 – 4 : Rm265 ( 7120 yen ) 100 yen = Rm 3.70 (Jan 2016)

· Lain/lain ( Air / Jajan / fast Food / sebinier diri sendiri ) : RM 200

TOTAL COST ALL IN: RM 1500 

Untuk trip winter aku memang kene ambik extra luggage sebab baju berat2 / tebal2 / dan nak melaram so mcm2 baju aku bawak hahaha. Kalau korang jenis satu jacket for whole vacation tak perlu la kot byk2. Boleh jimat disitu.

Aku juga bukan sejenis food hunter maka aku bawak makanan dari Malaysia yang senang untuk dimakan dan untuk mengelakkan buang masa mencari halal food or mati kelaparan hahaha. Panaskan Brahim siap2 masa nak keluar dan makan dimana2 bila rasa lapar. #Simple

Itinerary : 

Day 1 : Total Cost 1700 Yen

1. KL – Sapporo : 

11.30 malam – 0805 pagi ( disebabkan kami tak banya masa. Pemilihan masa untuk terbang adalah amat penting. Pergi Sapporo ada dua timing sahaja. Awal pagi atau petang. So kalau boleh korang ambil penerbangan pagi. Tdo dalam flight. Jimat masa dan jimat duit. Sampai boleh terus jalan .

* Thing to do in airport : (Beli Otaru Day Pas) 1700 Yen

kami plan untuk ke Otaru terus. Maka beli pas siap2. Lebih murah dan lebih berbaloi dengan pas ni. 


  • Validity :All JR Hokkaido trains between Sapporo and Otaru Station and all subway lines in Sapporo
  • Valid period :1 day 
(You will be asked to present your passport at the time of purchase. ) 
Entering Japan on "Temporary Visitor" entry status is the condition for purchasing the pass. 
  • Sapporo Station West Ticket Gate JR Information Desk 8:30 - 19:00
  • New Chitose Airport Station JR Information Desk 8:30 - 19:00
  • JR Travel Service Center (Twinkle Plaza) Sapporo Branch (JR Sapporo Station)10:00 - 19:30(sat,sun,and Hol-10:00 - 18:00)
  • JR Travel Service Center (Twinkle Plaza) South Exit Branch(Sapporo Stellar Place 1F)10:00 - 20:00

Sampai pukul 8.05 pagi. Beli Otaru pas . terus pergi Hotel Drop bag dan terus ke Otaru. 

2. Hotel Relief Sapporo Susukino : 

Ambik JR LINE ke Sapporo. Tukar Namboku Line ke SUSUKINO Train Station ( 8 minute Walk) atau NAKAJIMA KOEN Metro Station ( 6 minute Walk) 

3. Otaru :

Train : Nakajima-Koen – Sapporo Station - JR Sapporo Station – JR Otaru Station

Things to do : Banyak Aktiviti boleh buat. Ada yang free ada yang ade fee entry. Kami jalan2 je area situ. Melakukan semua aktiviti yang tidak menggunakan duit . tu pun tak cukup masa haha. Antara Aktiviti yang korang boleh buat :

Otaru City Tour

o Otaru Canal

o Al-noor Mosque, Otaru

o Sakaimachi Street

o Minami Otaru

o Otaru Music Box Museum / Otaru Olgal Doh

o Steam Clock

o Sewa basikal (if nak)

• Sapporo Station – Nakajima-Koen Station (balik rumah )


DAY 2 : Total Cost 2790 yen

1. SHIROI KOIBITO PARK (Kilang Coklat)

Train : Nakajima Koen – Odori - Miyanosawa Station + 10 minutes walk (290 + 290 Yen /return)

· Operation HOURS 9:00 to 18:00 (entry until 17:00) 

· FEES 600 yen (optional) Kalau korang nak masuk kilang tu kene la bayar. Tapi kalau nak lepak park die yang sangat ohsem tu. Free sahaja. #TepukPoket

2. Mount Moiwa (藻岩山, Moiwa-yama)

Direction : 

• Nakajima-Koen Station – (Nearest Streetcar Station) (Walk)

• Nearest Streetcar Station – Ropeway Iriguchi (streetcar) (170 yen)

• Mount Moiwa (1700 yen . Ropeway & MiniCablecar)

• Ropeway Iriguchi – Susukino Station (170 yen)

• Susukino Station – Nakajima-Koen Station (170 yen)

PS :

· From Susukino, take Sapporo's only streetcar line to "Ropeway Iriguchi" station (25 minutes, 170 yen, frequent departures). From there, a free shuttle bus operates to the lower ropeway station (5 minutes, departs every 20 minutes)

Ropeway

· HOURS 10:30 to 22:00 (from 11:00 from December to March) 

· Admission ends 30 minutes before closing

· CLOSED Occasional longer closures for maintenance.

· FEES 1700 yen (roundtrip for ropeway and mini cable car) 

· 1100 yen (roundtrip for ropeway only) 

· 600 yen (roundtrip for mini cable car only)

3. SUSUKINO

Jalan2 melihat kawasan SUSUKINO. Menarik betul waktu malam. Meriah. 


DAY 3 : Total Cost : 1360 Yen 

1. Okurayama Observatory :

Train : Nakajima koen – Odori – Maruyama Koen (250 yen)

+ Bus ( 210 yen) 

The ski jump can be reached by bus from the Tozai Subway Line's Maruyama Koen Station (5 minutes, 250 yen, frequent departures from Odori Station). Take bus line 14 to Okurayama Kyogijo Iriguchi bus stop (10 minutes, 210 yen, 2 buses per hour), from where the ski jump is a ten minute walk uphill. Tapi terasa jauh. Nasib sejuk so enjoy)

Okurayama Ski Jump Observatory

· HOURS 8:30 to 18:00 (April 29 to November 3)

· 9:00 to 17:00 (November 4 to April 28)

· CLOSED April 6 to 17

· Sapporo Winter Sports Museum

· HOURS 9:00 to 18:00 (May to October)

· 9:30 to 17:00 (November to April)

· CLOSED No closing days

· FEES 600 yen (museum) aku tak masuk

· 500 yen roundtrip chairlift ticket (aku naik)

2. Sapporo City Tour 

Train : maruyama Koen – Odori station ( 200 yen) 

Odori station – Nakajima Koen (200 yen) 

Sightseeing only. Tak da masuk mana2 yang kene fee. Hehehehehe. 

· o Odori Park

· o Sapporo TV Tower

· o Akarenga / Red Brick

· o Underground Shopping Mall (Aurora Town) / walkways

DAY 4 : Total cost :1270 Yen 

1. Airport ( New Chitose Airport) 

Train : Nakajima Koen – Sapporo subway (200 yen) - walk - Sapporo JR – New Chitos Airport ( 1070 Yen)

Bubye Sapporo .

























































3 comments:

Nour Adieb said...

satu yg paling saya suka tentang Jepun, persekitarannya bersih πŸ˜„ insyaAllah 1 hari nanti dapat juga sy ke sana

Nour Adieb said...

satu yg paling saya suka tentang Jepun, persekitarannya bersih πŸ˜„ insyaAllah 1 hari nanti dapat juga sy ke sana

dear anies said...

insya allah akan ke sn...kalau susah2 sgt sy copy iti ni ya ;-)