Followers

Monday, November 19, 2012

Travel l Medan l Danau Toba l Brastagi l Indonesia Part 1


MEDAN 4 HARI 3 MALAM


Aku rasa dah sampai seru untuk aku memulakan entry Medan ini sebab aku mcm nak g tempat laen je bln 12 nie. so kene settle kan entry nie dulu . kang bertambah malas le jawabnye. lagipun tetibe rindu pulak kat medan lepas tengok destinasi cinta ke Medan aritu. JOm...........

Untuk trip kali ni ber 8   ber 7 dewasa dan 2 kanak2 .. total 10 Total 9. (Najib x dpt pergi plk ! terkene aku bayar lebih untuk package tu ! cisss...

so trip kalini malas nak berpikir panjang ! biar agent je la uruskan. sbb nie family office outing. lebih mudah kalau ade org yg uruskan. 

Maklumat Agent dr Malaysia:

1 orang dewasa RM 485 (ber Partner)
1 orang dewasa RM 680 ( Kalau 1 bilik sorg ! )
1 orang Kanak2 RM 250 ( tapi x de katil)

Kire ok la untuk 4 Hari sebab cover semua. Pengangkutan/penginapan/pemakanan . cume kalau xde partner tu rasa mahal. tp apekan daya..redho je lah. tp penginapan die smua yg terbaek die bagi. kene dengan harga.


Tapi kalau korang nak cari agent direct di indonesia boleh try yang nie :

Facebook : https://www.facebook.com/kampungtuktuk

Rasanya lagi murah tp penginapan dia budget skit. tp kalau nak berjimat ape salahnye.

18 Oktober 2012 ( Khamis ) 

Penerbangan dijadualkan pada pukul 7.40 pagi so seperti yg kami - kami plan sebelum  subuh semua akan gerak ke LCCT. dan pemenang pertama jatuh kepada Najwa.  MCD x bukak lagi die dah smpi ! Terbaek..semangat ini yg kite mahu. 

Kejadian Travel Semarang seperti hendak berulang kembali dimana kami seperti Akan terlepas Flight lagi ! Adus phobia aku tertinggal2 flight nie. 2 minit sebelum gate ditutup mereka2 itu berjaya lari untuk smpi di Pintu Masuk ! lege aku & Najwa tgk diorg muncul dr Escolator berlari2 ayam ! hahahah... Kalau x aku & najwa je lepas. tak tau macam mane gaye kalau aku & najwa je yg pegi. bilik smpi 4 yg perginye 2..ahahaa..

Selesai semua masuk flight masing2 ceria ja. haha. siap kire duit nak buat budget shopping. tgh syok cerita2 tetibe ade org nangis start rindu anak. adoi ! kelakar betui la. Amalina bukan nama sebenar mmg Maharaja Lawak mega.



Start je jejak kaki di Medan masing2 dah tunjuk perangai GiGam ( Gile Gambo) Layankan aje ! mmg tu motifnye



Ni la Tour Guide Kami. Cik Rika . Banyak ckp wooo..tp dah memang itu tugasnye. Orang lain yg deal dengan ejen org laen yg naek name ! sorry yer Rina. Aura aku lagi kuat =p


Istana Maimoon

Selesai upacara pemunggahan beg ke dalam Van yg disediakan ! Fuhh penuh ! belum shopping lagi. kami dibawa melawat ke Istana Maimoon iaitu sebuah istana Lama. NIce. macam balik kedah sebab warna die Hijau Kuning. Amalina suke la kedah2 nie. tak lama pun kat sini sbb tiada ape yang menarik. lagipun masa kami smpi di Medan hujan. fuhh..dugaan.








Sekitar Gambaran Medan yg berjaya dirakamkan ketika didalam Van ! nampak tak hujan lebat itu.



Gudang Hajjah Mariani

Selepas Istana Maimoon kami dibawa kesini untuk merasmikan Duit Juta2 rupiah kami. Kaum2 ibu itu tersangat la excited. mate dah bling bling tengak kain. mcm nak borong satu kedai. setelah diberi nasihat oleh Kim Jong Kook maka kain2 yg dipilih dikurangkan sedikit. yela kan..baru hari pertama . kang x berduit pulak hari2 berikutnya.

Pendapat aku pasal kedai nie :

Walaupun harga2 kainnya lebih murah dari Malaysia. tapi ini bukan kedai termurah yang ada di Medan. so kalau nak beli kain & kain telekung ade port lebih menarik selain kedai ini. next entry kite story ok.


Bukak Calculator ! convert convert ! haha


Muka - muka pembeli kain tegar ! begar......





Lan belanje aku kain Sarung sehelai ! TQ Lan.. lebar senyum najwa. maklumla dpt shopping !



Ni la hero & Heroin utk trip kali nie sbb yg laen Apak & Ammak. diorg yg duduk tgk mak die pilih kain. haha


Peminat MU Tegar ! MU Jawa.


Rumah Makan Famili

Selesai shopping di Hajjah Mariani dan satu lagi tempat yang aku lupe namanya. tak menarik pun tempat shopping kedua tu. x pergi pun x pe. kami dibawa kesini untuk LUNCH ! yahoo.. lapar kot sbb diorg x sempat Breakfast. aku & najwa je sempat mkn MCD sblm naek flight td.


Makanan sepanjang di Medan ni semua sedap2 dan tak mendatangkan masalah perut pada kami ! LIKE. penuh meja dengan makanan. Alhamdulillah. 




OTW KE Danau Toba

Selesai makan kami terus ke Danau Toba ! lokasi penginapan untuk hari pertama adalah disana. mengambil masa sekitar 4 ke 5 jam ! Mampu? kejung bont** sape yg duduk kat belakng ! haha....ade yg sampai sakit Juboq..kali nie kene rahsia la nama . sian depa.



Sekitar pemandangan OTW Ke Danau Toba. Gamba2 sebelum tido. haha. mane yg sempat je lah.



Otw ke sana ade lori terbalik ! pergh dasyat...dan.................jeng jeng jeng...


Disebabkan kesian kami bwk tumpang seorang Amah dari lori tersebut untuk dihantar Pulang ke Danau Toba ! hahahahaah... #kantoi peserta2 yg duduk belakang !


PATEN ll TengTeng , TingTing , TangTang, TongTong, TungTung, PangPang, PingPing

Di tengah2 perjalanan kami singgah di sebuah kedai. kedai kacang tumbuk rupenye. diorg dok sebut2 nama2 diatas. aku igtkan kedai ape lah. rupenye jenis2 kacang tumbuk yg ada. mcm2 pilihan ade. pilih je yg mana berkenan ! 4 kotak 100,000 rupiah = RM 32 (lebih kurang). aku rasa yg tester je. malas nak mengangkut ! lagipun x beli luggage balik. so beli ape yg patut jer yer.





Danau Toba 

Selepas mengharungi perjalanan yg agak jauh ! akhirnya kami sampai juga di Danau Toba ! yahoo. excited. sangat cantik ini tempat ! DAmai. check in dan relax. 

VIew dari Hotel. kawasan penduduk danau toba.





Nie la bilik aku. besarkan. tido sorang plak tu ! best kan. tp seram woooo ! hahaaha lebih2 lagi bile..jeng jeng jeng.... bape kali nak jeng da ! Tapi..


Masa aku masuk bilik air nak amik gamba diatas.  lipan besar tapak kaki merayau keluar ! seram siot. klu budak2 yg kene mau haru.  Pas operasi #OPS LIPAN aku buat. satu bilik aku sport cek atas bawah katil kerusi laci smua aku periksa. manela tau tgh2 syok tido kang geng laen muncul ! haish..maklumla duduk kawasan lembab n musim hujan. byk le bebende nie.

Aku nasihatkan untuk korg supaya kalau cek in mana2 tempat periksa dulu kawsan. lagi2 yang ade anak kecik. manala tau kan. bahaya.

Nasib baek die kuar time nak amik gamba bilik air. kalau time tgh buang ayaq besaq ! mau haru ! hahaha...


Hilang mood nak berehat dalam bilik aku roger Amalina & najwa kat bilik sebelah tuk jalan2 sekitar hotel untuk layan sunset. diorg pergi single ble la ajak lepak. yg berpasangan tu aku biarkan je dlm bilik. manela tau ade agenda laen.kacau daun plak ! hahaha.. larik! 

Nie je gamba terbaek dpt! sunset biru sebab mendung....


Rumah Makan Islam Murni Parapat

Seperti dijanjikan kami akan dijemput untuk makan malam pada pukul 7.30 malam. kami dibawa ke restoran Islam muslim. makanan kat sini pun sedap. sebab setiap kali makan ade ayam. so aku declare semua kedai sedap ! Cara? tapi dari awal aku smpi aku order air soda gembira. semua kedai x de. pelik aku ! aku rindu air soda gembire semarang. terbawa2 smpi di Medan. aku igt satu Indonesia ade. haha.. adekhha misi mencari soda gembira berjaya untuk hari2 seterusnya..kite tgg..



Settle makan. kami menjamu mata di kedai2 jualan didepan restoran ini. meriah jugak tp banyak anjing. so aku namakan ia sebagai Meriah dalam bahaya ! haha. kejap je jalan2 pastu ujan. lagipun esok katanya ade tempat yg lebih menarik untung berbelanja. dan tibe2 nama TOMOK di petik...dan kami..NEWBOYZ?? hahaha..


Untuk mengetahui ape itu TOMOK yg sebenar. kite tgg next entry........Tomok ikut kitorg g Medan ke? jeng jeng jeng....

Till then Assalamualaikum....see ya.

MEDAN PART 2 (klik untuk membaca)

7 comments:

masMZ said...

macam trip shopping dan makan2 je nih?!!! hahahaha

Hang Dhamin said...

shopping mmg tujuan utama kwn2 ku ni ! hari pertama mmg penuh dgn shopping

Nieda said...

sekali dgn tiket flight ke pakej ni?

Hang Dhamin said...

nieda : lupe nak bgtau..tak termasuk..hehe

Azian said...

good blog with good info

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

Julfadly Siagian said...

Assalamualaikum
Fadly medan transport MENYEDIAKAN pakej tour fullboard 4d3n muslim berbaloi.
Program semua sama.
Rm 470/fax -6 org transport inova
Call to whatsapp langsung bertanya
+6281376455045
Email:Julfadlysiagian@gmail.com
NO PAYMENT NO AGENT
Tanpa orang tengah