Followers

Wednesday, July 15, 2020

PULAU PERHENTIAN KECIL X ALUNAN RESORT TERENGGANU 🏝️

PULAU PERHENTIAN KECIL TERENGGANU x ALUNAN RESORT 🏝️

Untuk sesiapa yang belum pernah ke Pulau Perhentian yang terletak di Terengganu, aku share sikit info2 yang aku tahu untuk di Share kepada anda semua. Yang aku tahu je tau haha. So korang ada knowledge sikit nak decide untuk percutian Korang.


PENGANGKUTAN 🚍 🚘✈️  ke (Jeti Kuala Besut) 

(Perjalanan Dari Kuala Lumpur)

 πŸš Bus :

Terminal Bersepadu Selatan (TBS) – (KBR) Kuala Besut

Booked online here: ( Booked Bus Online )

Jarak : 1KM dari bus station ke Jeti Kuala Besut (Teksi)

✈️ Kapal Terbang :

Kota Bharu Airport – Jeti Kuala Besut

Booked online Airport transfer here : (BOOKED AIRPORT TRANSFER ONLINE)

Jarak : 1 jam perjalanan

🚘 Kereta :

Drive ke Jeti Kuala Besut.

πŸ’° Parking rate : RM 10 sehari

Kalau  korang drive sendiri syok sikit boleh JJCM sepanjang ke jeti Kuala Besut tu. Terengganu makan best2 wooo lagi2 menu celup – celup tepung diorang.

Baca sini kalau korang nak ronda – ronda Setiu sebelum ke Kuala Besut. (http://hangdhamin.blogspot.com/2020/02/10-tarikan-di-setiu-wetlands-terengganu.html )


πŸ›₯ Boat ke Pulau Perhentian :

Kalau korang plan untuk pergi sendiri dan tidak ambil package dari mana – mana so korang boleh booking boat korang sendiri kat web ni. Kalau package biasanya dah termasuk boat transfer dr Kuala besut ke Pulau perhentian.

Booking Online : https://www.besutjetty.com/

πŸ’° Fee : rm 35 Sehala.
πŸ’° Marine Park : Rm 5 (bayar di jeti) 

πŸ•’ Masa sesuai ke Pulau Perhentian.

Diingatkan Pulau – pulau di Pantai timur akan tutup pada musim tengkujuh Nov – Feb sepanjang tahun. So rancangla perjalanan anda yer.

🏝  Pulau Perhentian terbahagi kepada dua. Besar & Kecil. disebabkan aku pergi perhentian kecil. aku cerita yang kecil jela yer hehe.

🏝️ Perhentian Besar : Teluk Keke – Flora bay – Tiga Ruang.

(Kebanyakan orang duduk di Area  Teluk Keke)

🏝️ Perhentian Kecil : Long Beach – Coral Bay – Kampung Nelayan

(Kebanyakan orang duduk di Area Long Beach. Dulu ramai pelancong Mat salleh area ni.kampung nelayan meriah jugak. Banyak low budget Chalet dekat area ni. Pilihan makanan pun banyak. )

Area Long Beach :






⚜️ ALUNAN RESORT PULAU PERHENTIAN KECIL

Disebabkan pendamic Covid19 ni banyak la hotel hotel dan resort best harga mahal2 buat promo dengan harga mampu milik untuk rakyat Marhaen mencuba. Maka kami pun grab la promo ke Alunan Resort melalui Agoda. Tak ambik package sebab just nak chill2 je . kalau korang nak package boleh deal terus dengan Alunan resort : https://alunanresort.com/#

Resort ni di private Area . kalau korang jenis tak suka crowded places nak mandi laut x jumpa orang sangat. Inilah tempatnya. Resort ni terletak bersebelahan Villamas Perhentian Resort. (RUJUK MAPS KAT GAMBAR)



















Attraction : ( Jungle Tracking)

🏝️ To Kampung Nelayan : 20 minit
🏝️ To Coral Bay : 30 minit
🏝️ To Long Beach : 40 Minit

Contoh : Road to Kampung Nelayan dari Alunan Resort







BOAT TAXI 

πŸ›₯ Tapi kalau korang tak larat jangan risau boleh naik Boat Taxi. Kalau book direct dengan Alunan tapi mahal sikit rm 20 sehala seorang walaupun dekat je . haritu kitorang deal mamat (Zarif Boat perhentian : 0133718970 )  ni dapat rm 5 ke kg nelayan sehala dan rm 25 ke long beach return/person. Kalau korang dapat lagi murah dari tu lagi best la hehe.





πŸ πŸ™πŸ³ Package2 snorkeling korang boleh cari di Long Beach. Rm 40 – RM 60 perperson. Kalau dengan alunan Rm 60 seorang.

πŸ“Έ Kalau nak tengok resort ni nice ke tak layan gambar je la ok. =)
















Dah rindu pulau =)) #Travelerensem



6 comments:

aaaa said...

Nice

Diana Diane Teo said...

My next wishlist. Cantik semua gambar awak. Details betul semua info yang awak share. Thumbs up

Diana Diane Teo said...

My next wishlist. Cantik semua gambar awak. Details betul semua info yang awak share. Thumbs up

Diana Diane Teo said...

My next wishlist. Cantik semua gambar awak. Details betul semua info yang awak share. Thumbs up

Syafiqah said...

Beach di alunan atau pun long beach lagi cantik ya..?after dah stay alunan, rasa senang stay long beach or stay di alunan?

Ghazali said...

Cantik sangat !!!! Buat teruja nak ke Pulau lagi !!!!!!