Followers

Thursday, September 16, 2010

Perabih Di J.O.H.O.R. B.H.A.R.U.

Memang dah menjadi rutin kat kampong aku nie…setiap hari raya ke 3 @ ke 4 kami sedara mara akan memilih satu lokasi untuk pi perabih duit yang dah penat dikumpul sebelum raya….hehe…Dari wan & atuk kaki jalan..sampai la ke cucu…..malam raya ke 2…satu mesyuarat kecil kecilan dah dibuat antara kami…lokasi mana mau pergi….ade yang mau pergi Port Dickson….Ada yang mau pergi Terengganu..Ada mau pergi Johor….korang rasa kitorg pergi mana? Haaaaa…Dah tentulah Johor..tgk tajuk pun tau….hahaha..
Perancangannya sesudah subuh terus gerak ke sana..tp biase la..bile dah ramai – ramai nie..nak siap pun lambat..last2 pukul 9.30 baru gerak..ikut jalan kampong…sbb diorg mau tgk kampong – kampong sepanjang perjalanan ke Johor bharu…..last2 pkl 4 ptg baru smpi sane..jenuh duk dalam kete jer….slama 3 hari dua malam kami kat johor…kat bawah nie aku tunjuk la tempat2 yang aku pergi sepanjang aku kat sana ::



Lokasi Pertama : Danga Bay
Sesampai je kami di johor bharu dalam pkl 4.30…kami terus ke Danga Bay tuk melihat ape yang menarik disana….Rupenye tempat nie meriah pada waktu malam….sebab kat sana ade Fun Fair…Kalau petang – petang cume dapat tengok Port Boat – boat peribadi berlabuh…



Lokasi Kedua : Bazaar Johor Bharu
Bazaar Johor Bharu nie macam Uptown kalau kat KL..tapi tempat nie tak semeriah Uptown..Banyak kedai tutup…Samada peniaga masih beraya atau memang tak de orang meniage pun aku tak pasti…bazaar nie terletak berdekatan Pasaraya Johor Bharu City Center..Jalan kaki je pegi sane…




Lokasi Ketiga : Restoran Singgah selalu
Restoran nie mungkin tarikan Utama jika berada di sekitar Johor Bharu…Terletak berhadapan Danga Bay (seberang Jalan)…Tempat yang cantik ..besar dan digayakan dengan lampu menampakkan kemegahannya di bandar besar itu…..kat sana smua jenis makanan ada..dr Western sampai la ke Seafood..tp bile dah makan smua…diorg ckp makan tak best pun….hahaha..aku je yang makan aku rase sedap! Aku try chicken Chop..aku rase tu yang terbaek pernah aku makan!..Yum Yum…




Lokasi Keempat : Muzium Diraja Abu Bakar Istana Besar Johor
Tak sah kalau tak pergi Muzium kalau pergi sesuatu negeri…aku rase banyak muzium dah aku pergi kat Malaysia nie..Saja…mengenang kisah dulu – dulu kala…Mengingat asal usul!




Lokasi Kelima : Kawasan Bebas Cukai (ZONE)
Tempat nie tak syok sgt pun..stakat nak cuci – cuci mata bleh la…harga Coklat kat sini aku tgk mahal je walaupun tanpa cukai..tak semurah mase aku pi langkawi dulu….Tak tau la samade harga dah naek atau harga dia yg laen2…tp harga barang – barang die memang murah skit dari yang biasa – biasa..




Lokasi Keenam : Kota Tinggi Waterfall
Air Terjun paling mahal yang pernah aku pergi! Nak masuk sini kereta kene bayar Parking rm 5.00..pastu nak masuk satu kepala kene bayar Rm7.50…Fuhh..kemudahan di teruk gile..makanan takbleh bawak masuk…tp kedai makan cam haram jual jagung dan air ja…Adoi! Lapar kot!...Tandas tak payah cite la…Hampeh…Toilet ade 4…tp pintu ade satu jer..kotor tak payah cite la! Bayar MAHAL..service hampeh! Sik baek la air terjun die ok walaupun permainan yang di sediakan taklah sebest waterfall berbayar laen!





Lokasi Ketujuh : Kaki Gunung Ledang
Waktu aku pergi nie…aku lepak kat kaki Gunung Ledang nie je…Ramai orang datang ngan family sebab nak mandi air tejun kat sini! Sebab aku dah mandi kat Kota tinggi smalam…aku datang sini tengok – tengok je la….Sape kaki Hiking…..tempat nie agak menarik untuk dijajah! Kat kaki gunung nie pun ade resort – resort tuk disewa yang mana aku lihat cukup selesa kalau nak berkampung kat sana! Mau parking bayar Rm 2.00 dan satu kepala di Charge Rm1.oo…lagi murah dr Kota Tinggi tu….tp kalau nak Hiking laen plak Package nye…nak tau cr sendiri..aku tak tau!




Lokasi Kelapan : Tangkak
Dunia Kain Ela & Dunia tudung…Nie memang tempat feveret makcik – makcik la nie…..hahaha….tp wan aku ckp tempat nie tak semeriah dulu…dah tak bayar jualan..wan aku ckp best lagi NIlai 3 skang..aku pun rase macam tu….biase je tempat die…boring…hahah! Kelantan lagi syok!




Lokasi Kesembilan : Mee bandung Muar
Pas penat lapar & dahaga….kami smua pi melantak Mee bandung Muar! Banyak sedap! Kuah2 aku hirup! Walaupun name die Mee Bandung Muar! Tp aku makan kat Tangkak Jer! hihi




Kesimpulan : Bagi aku Johor biase – biase je bagi seorang kaki jalan macam aku nie…Makcik2 aku nak memborong pun mcm tak bersemangat jer…..smua tempat Mahal2!..kire bonet kete tak penuh la….Nampaknye mereka lebih ske memborong di terengganu & kelantan! Aku pun…Johor biase – biase saje…..Cume best sbb pegi dengan sedara mara…Yeah!
Dalam hati Aku..Percutian Di Pulau Perhentian Masih Da best! Huhu…..Sekian Cerita Johor…! 70% hati aku mengatakan Johor best! Wassalam…..

8 comments:

Abu Zuhair said...

best.. mmg best blog ko.. ooo.. senyap ada blog x bgtau.. ini komen pertama aku.. nnt dh masuk opis aku akan jelajah blog ko ni.. gmbr headblog yg cantik... menarik dan deboom.. dan best.. dan superb.. dan terbaek.. dan.. banyak ni aku puji.. kan sepupu.. hehehe

Hang Dhamin said...

Uiks....mekasih..aku baru je berjinak2 nie...mencari tempat laen mencurah kemerapuan! hahaha...aku pun jenuh nak cari blog ko x jumpe2..pasni bleh aku jelajah sane pulak! tunjuk ajar ku sifu.....tp bkn sepupu..haha

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

tudiaaa.. baru tau kamu ade jugak blog min.. seronok tgk kesana kemari.. :) Nway SELAMAT HARI RAYA!!

Hang Dhamin said...

hahaha.SELAMAT HARI RAYA JUGAK......saya budak baru belajar!.....hehehe

Janggel said...

giler havoc!

Hang Dhamin said...

havoc la sgt! habuk ada......

masMZ said...

fuhhhhh sekali dia start nulis panjang-panjang, memang tak hengat daaaa.... hahahha.... sakan gilessss

Hang Dhamin said...

hahahahahah..seminggu karang..mane bleh kalah dengan sifu2........cerita korang lagi menarik!