Followers

Monday, October 15, 2012

Travel l Semarang + Pulau Karimunjawa PART 4

Sambung dari sini Part 1 , Part 2, Part 3

Quick Update : Terpaksa dengan pantas mengupdate semua cerita Karimunjawa minggu nie jugak sbb ade satu lagi Misi besar nak diselesaikan ujung minggu nie. Misi Terakhir tuk 2012 harapnye. 

1 Oktober 2012 ( Isnin )

kami dijadualkan akan keluar dari Pulau Pukul 1 Ptg. Maka Program hari Isnin dimulakan seawal 5.00 pagi utk memenuhi semua itenery yg telah disediakan.

Pukul 4.00 pagi semua dah mamai bangun untuk mandi ! yang perempuan aku x tau la mandi ke tak. tp yang lelaki smua gagah mandi sejuk2 tu. Grrr. Pagi2 bangun Misi untuk mencari Sunrise.

Sunrise pagi nie di Nirvana Resort. Hotel Paling mewah kalau korang nak stay dekat Pulau Karimunjawa nie. kami tido yg biase2 sudah. bkn nak honeymoon pun. Caol & Bard ja dlm bilik tu ! 

sebenarnye pukul 5 pagi tu dah agak cerah jugak ! aku sedikit konfius kalau dah cerah mcm mane ak tgk sunrisenye. Rupenye boleh jugak ! haha.  tetibe matahari keluar di celah2 awan2. Nice . dah la kawasan resort tu mmg cantik. 








Tadaaa...! si Matahari dah memunculkan diri ! Untungla  erry dpt gambar kat pokok mcm tu ! rugi plak x pegi kat situ ! aku bg can la kat ko...




Selesai bersunrise sekitar jam 7 kami dihantar pulang ke Chalet untuk Sarapan pagi dan seperti biasa pukul 8 kami akan dijemput kembali untuk Kelaut semula. Aktiviti arini paling menarik sebab nak berenang dengan ikan Yu ! Yuhu....Berani ke?



Ini merupakan Chalet Wisma Apung...atas air...chalet nie juga korg boleh pilih untuk dijadikan tempat penginapan dikala disana ! awat ayat cam haram nie...aritu nak tido sini! tp fully book pulak...tp yg kitrg dapat nie pun best jugak ! senang nak merayap malam2.


Tempat Ikan Yu tu terletak di sebelah Wisma Apung ini. Ianya diternak didalam Sangkar Batu. dan lokasi Pulau ialah Pulau Karimunjawa. bkn di pulau2 yg kitrg pergi hari sblmnya. 

Sesampai di kawasan ikan. Teruja abis ! skali tgk Wow....Dua kali wowowwwww...Nak kata seram x de la seram sangat ! tp kalau dah jenis karnivor tu seram jugak la.

Masa sampai tu x da org pun ! kami ja ada. so kami2 smua disuruh turun sorg2. Ain turun dulu diikuti Caol . aku. okid . erry & bard. tangan tak boleh masuk dlm air. tak boleh berhayun2 nnt dikatakan umpan. tp yang bengangnye. ikan2 kecik kat dlm tu suke menggigit. sakit plak tu ! mcm tutttt ! dah terkejut2 kitrog kat dlm tu tahan x nak bergerak...hahaha.



Mule2 dengan gaya Cuak masing - masing....


Dah yakin skit mule ber Gangnam Style Ikan YU ! Daebak.


Cube tengak gambar atas dan bawah ! ikan bergerak ! tapi kami? kaku dengan Posisi sama ! haha


Ikan dah jauh baru tukar Posisi ! hahaha




Dah yakin kite maen amik Gambar sorang2 pulak ! Weehuuu..dah bestfrend! x pe...



Yang nie pulak pemandangan di belakang Sangkar Ikan Yu tersebut! ClearView. Sejuk Mata memandang.......Seluas mata Melihat !





Selepas selesai bermaen dengan ikan Yu. kami dibawa Snorkling sekali lagi ! lokasi tak ingat. so sepanjang kami disini. kami dapat snorkling di 3 termpat berbeza dan dpt pergi beberapa pulau berdekatan ! berbaloi2..sekitar jam 1 kami dihantar ke jeti untuk pulang ! 

Tapi proses nak naek boat tu lama. nak tgg org turun pun lama. inikan nak naek. baek korg bawak topi ! panas oi. mmg hitam aku g sana. bkn hitam. tp legam. budak opis pun x kenal bile aku start keje. Choi..




Bertolak dari Karimunjawa ke Jepara sekali lagi. dan tahap kepeningan kepala masa pulang lebih hebat dari masa dtg. Boat dibawa aku rasa laju gila. arus kuat kot. sapa yg mabuk laut better bwk ubat ape yg patut ! gula2 dan segala peralatan pencegah hamil  mabuk. Orang kat belakang aku berapa kali muntah pun aku tak sanggup nak kira. kembang tekak aku dgr! ok la stop cerite bende discusting nie. kami tiba di Jepara jam 4 ptg.

dari jepara kami dijemput oleh Van yang sama kami datang dan di hantar ke hotel sama. iaitu Hotel Olympic. Rujuk Part 1 & 2 untuk tau kos hotel dan kos transport. Kami decide duduk hotel yg sama sebab mau hired driver yg sama untuk bawa kami sambung jalan disemarang ! 

Niat dihati mau lajak ke Jogjakarta pada hari terakhir. tp disebabkan kekangan masa dan beberapa hal yg x dapat dielakkan maka sambung misi jelajah semarang.

Kami sampai di Hotel sekitar jam 6 petang. Berehat sebentar dan meneruskan Misi jelajah ke Lokasi Pertama ;

Lokasi Pertama : Lawang Sewu 

Dibuka Jam : 7.00 Pagi - 9.00 Malam
Fee : RP 10,000

Sejarah dari wikipedia :
Lawang Sewu merupakan sebuah gedung di Semarang, Jawa Tengah yang merupakan kantor dari Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij atau NIS. Dibangun pada tahun 1904 dan selesai pada tahun 1907. Terletak di bundaran Tugu Muda yang dahulu disebut Wilhelminaplein.
Masyarakat setempat menyebutnya Lawang Sewu (Seribu Pintu) dikarenakan bangunan tersebut memiliki pintu yang sangat banyak. Kenyataannya, pintu yang ada tidak sampai seribu. Bangunan ini memiliki banyak jendela yang tinggi dan lebar, sehingga masyarakat sering menganggapnya sebagai pintu (lawang).

Menariknya pasal tempat ini :

  1. Tempat Shooting cerita Kuntilanak ! hahaha..amacam? berani tak nak pergi waktu malam sorg2?
  2. Senibina yang Unik dan sgt cantik
  3. Antara tarikan utama di semarang ! Wajib pergi.




Nie replika yang terdapat dalam bangunan ini. ni muka depan dia. Cantik kan. aku takut skit nak amik gambar dlm bangunan2 lama memalam buta nie ! Maklum la. sile paham sendiri.








Dipahamkan disini bahawa kawasan Lawang sewu ini merupakan kawasan banggunan Stesen keretapi ! disebabkan itu wujudnya Keretapi sebagai replika dibangunan ini.





Lokasi Kedua : Masjid Agung

Sejarah Dr Google: 
Masjid Agung Jawa Tengah merupakan salah satu masjid termegah di Indonesia. Masjid dengan arsitektur indah ini mulai dibangun pada tahun 2001 dan selesai pada tahun 2006. Kompleks masjid terdiri dari bangunan utama seluas 7.669 m2 dan halaman seluas 7.500 m2.  Masjid Agung Jawa Tengah terletak di jalan Gajah Raya, tepatnya di Desa Sambirejo, Kecamatan Gayamsari, Kota Semarang.
dari Google

Selepas berjalan2 di Lawang Sewu Kami memohon untuk melawat ke masjid Agung. Kagum dengan senibinanya yang dibuat ala - ala masjid di Madinah. memang hebat.  







Selesai melawat Masjid Agung. Kami lapar weiiiiii ! hahaaha..perut mintak makan !..erry smpi dah gastrik x makan dah dekat pukul 10 malam. haha...kesian.

So kami dibawak ke satu tempat yg Ekskusif mcm LOOK OUT POINT kalau kat KL. tempat makan yang boleh nmpk view semarang pada waktu malam. Tercapai jugak nak makan mewah hari2 akhir disemarang ini. nak mkn kat KG laut tak kesampaian.

Lokasi ketiga : DJarum Black Classic Coffe House

Makanan disini agak sedikit mahal. tp boleh la. macam harga Malaysia. Makan 7 orang kene RP 500,000 ++ untuk 7 org makan.

Tapi ordernye pun mewah. Ikan+ Ayam + sotong + udang + ketam + sayur + tomyam smua ade. lengkap segala jenis lauk ! kire berbaloi dengan harga. namapun tempat eksklusif kan.





Nie la View die....Menarikkan....! bwh tu view lampu2 pembangunan Semarang ! mane nak caik....


Sekitar jam 11 lebih kami berangkat Pulang ke Hotel...kene rehat awal kerana esok hari terakhir sebelum pulang jam 5 Petang waktu semarang.....Berkuda mengadap SONGO !

To Be Continue.......Last episode dah pasni ! Promise....

12 comments:

R.a.W | Ramble and Wander said...

Cool pix! But then it's expected already of you, haha! Dalam byk2, paling suka gangnam style :-)

By the way, what software, if any, do you use for your photo collage? Nampak smart.

Hang Dhamin said...

En R.A.W. nasib baek ikan tu x join Gangnam Skali ! mau bersepah smua lari...

software yg digunakan Lumapix Fotofusion...click click click..siap untuk diupload...mmg senang

R.a.W | Ramble and Wander said...

Cool. Will definitely check it out. Thanks for sharing.

Hang Dhamin said...

en RAW...WELCOME..plz come again ! (mcm bukak restoran)

Mie said...

Wah untungla banyaknya misi...

Percutian di pulau ni memang menyeronokkan, tapi yg tak tahan pasal mabuk laut tu...

Hang Dhamin said...

MIe.... Untuk mendapat keriangan kene menghadapi kesukaran dulu agaknye...cabarn cabaran...kene persediaan mental kalau nak g naek boat tu lg skali..

fifi said...

boleh pegi ni..nmpk mcm menarik..cuma panas skt jer...hehe

Hang Dhamin said...

fifi : panas skit ja..x panas sgt pun....tp elok lg panas dr ujan kat pulau2 nie...

zila said...

sangat menarik!!!

Nowwa Fitri said...

Rasa macam nak pergi hari ni jugak ..aduhai!

Hang Dhamin said...

zila & Nowwa : mmg sgt menarik..sile pergi !

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih