Followers

Wednesday, October 17, 2012

Travel l Semarang + Pulau Karimunjawa PART 5 (Finale)


Travel 5 Hari 4 Malam Semarang + Pulau Karimunjawa telah sampai ke hari terakhir ! Akhirnya sampai juga penutup untuk edisi travel kali ini :

Hari Pertama (Jumaat)  : Part 1 ( KL - Semarang)
Hari Kedua (Sabtu)        : Part 2 ( Semarang - Jepara - Pulau Karimunjawa)
Hari Ketiga (Ahad)         : Part 3 ( Pulau Manjangan - Pulau Geliang - Pulau Tanjung                                 
                                     Gelam)
Hari Keempat (Isnin)      : Part 4 (Pulau Karimunjawa - Semarang)


2 Oktober 2012 (Selasa) 

Perjalanan pulang ke Kuala lumpur di jadualkan pada pukul 5 ptg. maka kami ada seharian hari lagi untuk meneruskan pengembaraan ! Niat hati nak melihat Borobudur di Jogja tidak kesampaian walaupun hanya mengambil masa 2 jam 30 minit dr semarang mahu kesana. So terpaksa la aku beli tiket laen tuk melawat sana yer... see you soon Jogja.

 Seawal jam 3.30 pagi kami bergerak dari semarang ke lokasi pertama :

Candi Gedong Songo 

Perjalanan kesini mengambil masa 1 jam 30 minit. pukul 3.30 pagi dah gerak. maknanya pkl 3 semua dah bangun tuk bersiap.  sik baek dpt geng yang senang nak bgn tido. kalau tak nie mmg last la korg join ! haha walaupun smalam pkl dekat pkl 1 baru nak tido. Gigih betul.

Kemengantukan tak dapat dibendung lagi ! aku decide untuk tido berbanding dari melihat keindahan alam. Ain & erry x payah suruh tido ! masuk kete terus tido. Cemerlang.

Dalam sedar tak sedar..tup2 dah smpi. dlm lebih kurang pkl 5. Sejuk gile wei. Menggigil aku kejap. Sweater dah la x bawak. Drebar tu dah pesan suh bwk. tp apakan daya. Sweternye di Malaysia. hahaha. 

kaunter tiket pun x bukak lagi ! tp penjaga kuda dah dtg ! so kitorg bayar duit kuda dulu. fee masuk bayar kemudian. Kuda dikenakan caj RP 50,000 Per/Kuda ! fee masuk kalau yg tertulis di kaunter RP 50,000 untuk tourist. tp mungkin nasib kitrog baek kene RP 6,000 je ikut harga warga tempatan.

Korang boleh pilih samada mau berjalan kaki atau berkuda. tapi kene mendaki sikit la. mcm naek broga. tapi tinggi sikit lagi kot. cume takde la kene lalu hutan banat tu.

Kat sini terdapat 5 Candi berbeza ! semua dengan bentuk yang berbeza. kire terubat la hati x dpt gi Borobudur tu. dapat naek kuda lgi. mmg terbaek la. yg menariknya kuda tu walaupun di pegang oleh ownernye. tp pengalamannye x sama mcm pusing kuda keliling padang sbb kuda tu kene mendaki bukit dan menurun bukit jugak ! Kalau buat hal kuda tu ! terjun jeram jugak la! tp Alhamdulillah..smua under control ....fiu fiu fiu...

disebabkan ingin mengejar Sunrise. kami dibawa laju melalui 4 candi tanpa berhenti dan terus ke Candi ke 5. tepat smpi candi ke 5 matahari pun naek. seronoknya..

Lama jugak kami lepak kat Candi kelima tu smpi kene jerit ! pakkkk ! sudah lama masa diambil ! hahhaa...begambar sakan mereka2 itu !


Kat sini jugak terdapat Kolam Rendam Air Hangat kalau korg nak cuba sebab sini sebenarnya merupakan kawasan Gunung berapi. tapi kitorg tak cuba pun sebab kesuntukan masa dan memang tak plan buat aktiviti - aktiviti air dah lepas keluar pulau.



 Masing - masing memilih kuda yang hendak di tunggangi ! RP 50000 satu kuda.





Candi 1 


Candi 2


 Candi 3



Candi 4

Candi 5 dalam bentuk Sunrise ! sangat NICE !



Dan bermulalah sesi Click Click !







Bile dah banyak sangat Posing dari hari pertama lagi ! maka tetibe wujud lah Posing Beratur Bus skolah nie ! dan tibe2...........


Wei !! aku pun nak join jugak !!! hahahahahah......


Pastu kita Play With Shadow la pulak !! 







Dan gambar ini menjadi kesukaan aku untuk sesi disini!  Berkuda dan Bercandi sekali !!! tq penjaga kuda tetibe kene jd kemereman aku ! terima Kasih !



Nak Jugak Ala2 posing gambar Saiful Nang ! adus...nie candi buatan sendiri di Alaf baru ! kat pintu masuk ! hehe


Selesai berkuda kami dibawa untuk bersarapan ! masa OTW turun dari kwsn candi  baru aku perasan sepanjang perjalan kwsn dia mcm area cameron highland. sepanjang perjalanan jual Bunga Segar dan buah buahan segar ! x sempat pulak nak snap2 sbb dah lapar n kerete laju pulak die bawak. ok la aku jujur ! MALAS nak amik...hahahahah

NIe breakfest kitorg ! KJ makan Nasi Goreng Kambing ! mana mau caikkkk !


Buddhagaya Watugong

Selesai Sarapan Pagi ! kite melawat Temple Watugong . takda apa yang menarik sangat disini. cuma saja nak abiskan masa sebelum menunggu waktu pulang. dah abis bergambar disini. kami balik hotel dan pack semua barang ! letak dlm kereta.....Tapi..bln nak balik lg ! cume check out ! hahaha...








Selesai check out kami request nak shopping ! perabih smua duit yang ada. tempat paling terbaek untuk membeli barang2 untuk dibawa puang ke Malaysia ialah di kawasan yang bernama PANDANARAN. banyak TSHIRT semarang dijual disana dengan design yang Cantik2 berbanding di tempat2 lain yg hanya dengan lukisan basic. maka tersebat lah beberapa helai untuk diri sendiri..tp maaf ler..dah ujung2 nie kemere dlm beg je..sbb fokus satu bende...melaburkan duit...

selesai untuk TSHIRT...diorg request nak bwk balik Helmet sbb designnye cantik2...maka terbelilah mereka sorg satu dan diusung naek keatas flight! sik baek tak buat kepala gila pki helmet dlm flight ! haha...


Kos Kereta sewa utk semalam + hari ini = RP 500,000 sahaja/kereta. berbaloi dengan semua tempat yang dibawa ! 

Tax Di AIRPORT wajib untuk semua orang bernilai RP100,000/person

Dan maka itu selesailah  semua urusan kami di SEMARANG....Pulang yokkkk !


Sedang aku menulis entry nie. aku tengah tengok Johan berbulan madu di Surat Thani & KOh sa Mui...dalam rancangan destinasi Cinta di Astro. Mak ai..apakah petandanya...kite Tunggu !

Till Then...........Assalamualaikum, Doakan Journey aku esok selamat. Amin

7 comments:

mimmie said...

bestnyeee minn,memang jeles gilerrr n rugi tak join..hhuhuhuhu

Hang Dhamin said...

mimmie..kalau aku nak g lg nnt aku roger..ku bilang kalau...

cujen said...

seriusly tak pernah tau pun semarang best mcm ni.. so my next trip mesti masukkan semarang dalam list!

btw, nice picture bro.
ade emel tak? sebab nak tanya beberapa soalan kalau tak keberatan..

TQ

Hang Dhamin said...

cujen : ble ask direct fb...hang dhamin

SailorMoon said...

salam. tengah cari-cari pasal semarang terempak dgn blog ni. byk info.

boleh dptkan contact supir??

thanks

SailorMoon said...

salam, tercari-cari pasal semarang, nice info.

boleh dptkan contact utk supir??

tq

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih