Followers

Tuesday, April 22, 2014

Royal Belum Outdoor Adventure With Travel Bloggers PART 3 (FINAL)


Yeay last entry ! huhu. sambung dari SINI

(ada beberapa gamba dlm entry nie bukan milik aku tapi aku x sempat kdt to owner sbb lupe sape. haha! maen save jer. so tq in advance =) )

Good Morning . aku rasa aku paling last bangun kat tingkat bawah tu ! hahaha. nyenyaknye tido. bangun2 cuci muke jap pastu terus ajak Tansree lepak dekat jeti amik gamba ! konon nak ambik sunrise la. haha celah mana. so amik gamba sendiri sudah !


Lepas breakfast sambung lagi ambik gamba ! kali nie nak ambik gamba atas Rakit buluh. dan disinilah terjadinya kisah yang tak akan dilupekan sepanjang trip nie hehe.


Mula2 tenang je Royal Belum pada pagi itu ! feel abis lah ambik gamba atas rakit buluh . rasa macam hebat sangat la dapat berdiri atas rakit buluh tu sehingga....jeng jeng jeng..........MaszKakijalan join untuk bergambar bersama. hahaha.


Tak sampai 10 saat kami berdua berdiri atas rakit tu. tetibe rakit tu karam. hahaha. tetibe air dah smpi paras betis. OMG kitorg bakal tenggelam. dah la tak pki lifejacket. cuak jugak aku. kang lemas dah la dalam.
so aku amik keputusan untuk terjun ke arah pinggir tasik kerana lebih cetek ! hahaha. maka tergolek lah kami berdua yg mana mencetuskan gelak besar seantero Royal belum itu ! hahahaha. Bongok gila !

Kami tidak berputus asa demi mendapatkan gamba yg dikehendaki. percubaan kedua dengan life jacket.  tapi gagal jugak ! adoi . cube carik mana rakit? hahaha. saat itu baru kami tersedar bahawa kami nie berat dan perlu diet ! hahahah

Antara mereka2 yang menonton ! haha. padahal ramai lg yg nmpk dr houseboat tu ! layan. bile lg kan nak melawak !


OK Lepas kami dah basah lenjun ! ape lagi meracun la semua orang untuk turut serta mandi. mula2 diorg taknak sebab ingat air tasik tu sejuk. tp bile tau air tu suam walaupun pagi. semua tukar baju dan terjun.


Semua ambik port masing2 sebelum menggegarkan belum. aku cuak sebenarnya time nie sbb diorg request suh ambik gamba lompat ! kalau x jadi macam mana. mana nak setting kamera nie haha ! susah betui assigment kali nie. tp aku amik keputusan amik gamba dr belakang sbb aku takut jatuh klu duduk tepi diatas gegaran larian mereka itu !


Dan part yang paling best semua sporting untuk menjayakan sesi loncatan dari jeti. korang memang sempoi lah ! lama jugak kitrog mandi dekat 2 jam tak silap. kalau tak kerana nak ke air terjun. lagi lama mandi nie.


NI geng bomoh ! loncat keluar dari air. masuk perempuan keluar lelaki hahaha


Kamera aku di Hijack si Kakijalan !
OK . Masa untuk ke Air Terjun Ruok ! sepanjang perjalanan kesana kami  diberi satu lagi kelas photography ! macam2 ilmu dapat trip kali nie. kawan2 baru pun ramai dapat. memang rugi kalau aku tolak pelawaan diorang aritu.
Sesi pembelajaran bermula!
jangan la stress sgt na. gamba ko cantik ! hahah
Bedah orang pun tak sesusah ambik gamba kan doctor ! hahaha
Pae !agak2 la dalam kelas pun nak tido ! hahahah
MR Mama. gamba die smua ohsem! 
Janggel. antara orang pertama yang ajar aku banyak pasal tangkap gamba ni! tq der.
aku syak byya tengah blog dlm hati tengok gaya die macam tu !
OK Parking House boat ! nak ke Air terjun kene naek speedboat! laluan sempit. moh kite.

Aku dan Lily. eh ! 

Sepanjang trek untuk ke air terjun. pakai selipar pun boleh ! don't worry. ade pacat ker? rahsie ! haha 

Terpegun tengok batu2 berdiri yang diorg susun nie.

Kondisi air terjun ni masa aku sampai amatlah tidak mengiurkan. nmpk mcm keruh jer. tapi bile dah masuk yaAllah nikmatnye. dah la sejuk. dalam pulak tu. satu tips aku nak bgtau korang. kalau pegi sini pinjam lifejacket diorg sbb kawasan sini dalam. memang puas hati mandi kalau ade life jacket.
gamba tak banyak sini sebab aku sebok mandi. ni antara gamba yang aku Berjaya ambik dari mereka2 itu haha.
Motif ko nak snorkeling kat sini ! hahaha. 
Gamba untuk assignment. tp tak sempat tunjuk sbb malu haha !
Ok dah selesai mandi. maka tamatlah semua aktiviti. jom bali housebot dan terus ke jeti.
kat bawah ni gamba chawan tengah cuba nak sanding satu lagi.

Tapi bile Na jeling ! senget terus boat ! ahhahaha (Joking)



dan maka itu berakhirlah trip kali ini. cerita sepanjang jeti dan OTW ke KL biarlah aku blog dalam hati walaupun banyak jugak kisah menarik yg terjadi seperti pengalaman memandu dalam cerita transformers. tp biar lah kami2 je yang tau ape bende tu. !

so untuk yang terakhir kali terima kasih selaki lagi semua. salah silap harap dimaafi ! sehingga kite berjumpa lagi . Bubye =))))
HD VIDEO ROYAL BELUM : ENJOY


kalau nak baca versi bloggers lain. klik sini :

hangdhamin (UPDATE)
Chawanna (Chawan & Na), (UPDATE)
TimeTraveller (Afif)

Janggeltrekkers Life (UPDATE)
Faezah (KPOP) (UPDATE)
Zaraab & FF
Coco Nutz (KakAnash), (UPDATE)

Traveller's Anatomy (Byya),
KakiJalan (MasMZ), (UPDATE)
This Is Our La La Land (Keluarga Bahagia) (UPDATE)
 My Story Is On Lifetime (Shahrule), (UPDATE)
Lily.Globetrotter (LilyRiani), (UPDATE)
Pengembara Tumpangan (Icam)

18 comments:

Chawanna Na said...

Siut betul la caption gambar ko nih!!! Kenapa kata kami geng bomoh? mak esah takde tau masa tu..bomoh2 jgn sebut hahaha

AKu sebenarnya tak percaya jugak aku berani nk terjun tasik tu, sb nak tunjuk macho dan tak nak sia2 datang Royal Belum tapi tak terjun so aku terjun jgk, toman pn toman la, demi keriangan berganda hahahah..

Memang stress betul tgk muka aku masa ceramah photography ni, gila ko cam mana nk buat gambar harga 20k weh..ha tu la aku stress tu..

Hahaha byya memang nmpak mcm bomoh sambil blog dlm ati, dgn jari dia lagik kekekekke

Afif tu dah kenapa? apa tujuan utama dan motif pakai snorkeling set dlm air terjun karat tu?? ya Ampun semoga dia dirahmati! hahahhahha

Haih sampai nk terkencing aku baca entry ko nih! dah jangan nk tulis entry laju2 lagi.. AWAS!

Ren said...

Wow Bestnya kekdah aku melompat dalanm air tu!! Tak sangka! HAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAa

Iza Hyun J @ paE said...

kisah rakit akan ku ingat sampai bile2.. nampak rakit ingat korang. hahahahahaha... karam di tasik.. gitu...

mrs.smile said...

thumbs up...memang menarik sangat trip nie, dan gambar2 mmg sangat ohsem :)

Muhammad Khairuddin Lim said...

Bukankah hang pandai berenang? Nak belajar tangkap gambar dgn hang le

Anash said...

ahhahaahahahahahahaha....
final entry yang sengal tapi
akak terhibur baca
sebiji sebijan citer sume
terus teringat2 ...

dengan expresi muka na, shahrul, byya, pae...

bahaya jugak paparazzi nih!!

pemanduan transformer???
ok yang itu pun akak ingat!!!

*terus pi check minyak itam*

shah_rule said...

Aku memang tak boleh blah kalo tengok rakit tu mesti teringat #karammomment dia.. hahaha

bedah orang pun kne adjust lighting jugak tau~ hahaha

part lompat tuh sila kagum kalau masing2 boleh keluar dari air tasik dalam gaya sebegitu rupa, taklah naik macam kene angkat 2-3 orang macam baru lepas menjala ikan paus.. hahaha

Hang Dhamin said...

Na : la aku igt aku sorg je x berani turun tasik tu. rupanya ramai aku baca tak berani awal2 nye hahah

aku dah lege. mane entry part 2? hahah

Ren : time lompat syok. time nak naek? hahah

Pae : klu ko karam skali lagi best ! haha

Mrs smile : tq.. =))

Khai : aku gamba biase2 je bro.

kak anash : tulis entry ni pun senyum sorg2. susuah keluar dengn photographer smua. nk control muka je takut kene snap haha

Shahrul : ikan paus tu kelakar. terus teringat kakijalan hahaha (gelak guling. tak smpi hati nak masukkan gambo)

Jari Manis said...

dah habis ke..cepatnya update...best lah kan dpt kumpul reramai..pastu rakan blogger baru dpt join..wwooww...biru mata hitam ku bila tgk rayban biru itu :-)

Naramas Aman said...

Nampak banyak aksi yang ceria. Tentu semua happy.

Kelakarnya tengok gambar terjun tasik yang ada effect animation tu. :D

Biqque said...

Geng bomoh diketuai mak esah dari jauh hahaha! Lawak la entry ko weh..aku rasa kalo aku ada kompem aku gelak plg kuat masa tragedi rakik karam ko tu hahaha!

Hang Dhamin said...

JM : dah arwah dah pun speck tu hahaha

Naramas aman : time edit gamba animation tu pun dah tergelak sendiri hahaha.

Biqque : nasib baek mak esah x anta toman melalui air . aku syak mak esah yg tolak rakit tu bagi jatuh dr cermin ajaib haha

Time Traveller said...

Kenapa aku bawa snorkeling tu sebab mula2 kata encik2 daro BOA tu tempat Santury Ikan.. so nak tengok la.. sekali air teh kampung la.. tak nampak sangat rugi jer bawa hahaha.. :P

So itu jawapn pada Chawanan hahahaa.. :D

Ely Hasrul said...

ahhahahahah HD sampai ke sudah kakak santek xleh ingat part rakit.. dh la ko nk buat scene bomoh tapi xdek sapa nak join hahahah kalu nk tau rahsia rakit tak tenggelam haruslah kakak santek bersama Miss B je atas tu (al-perasan kurus)..

OK TA, HD approved dibawak trip lain (sebab dia ade lens mahal tp kakak santek lupa nk mekap ciss)

Ely Hasrul said...

ahhahahahah HD sampai ke sudah kakak santek xleh ingat part rakit.. dh la ko nk buat scene bomoh tapi xdek sapa nak join hahahah kalu nk tau rahsia rakit tak tenggelam haruslah kakak santek bersama Miss B je atas tu (al-perasan kurus)..

OK TA, HD approved dibawak trip lain (sebab dia ade lens mahal tp kakak santek lupa nk mekap ciss)

Farikica said...

This is the 3rd Belom version that i've read...he..he...lagi baca, lagi rasa nak try p jugak...he..he.. slalu I opt for bandar2 jer kan... may be can try eco tourism plok one day...:)

Lily Riani said...

lawak lawak lawak.... best giler.

batu mistik... panic ok masa mula2 nampak.

byya blog dalam hati tuh i percaya benar sebenar2nya

cawan bersanding sampai nak capsize ahhahahhaha,.... jelingan racun tuh. ahahhah....

nak tau gak motif afif bersnorkle tuh

Miss said...

ok ..video tu sangat gaban BEST!